В Русе отбелязаха Международния ден на белия бастунДнес по случай Международния

...
В Русе отбелязаха Международния ден на белия бастунДнес по случай Международния
Коментари Харесай

Какво е да не виждаш показаха от Съюза на слепите в Русе

В Русе означиха Международния ден на белия бастун

Днес по случай Международния ден на белия бастун Съюзът на слепите в България и Националната асоциация на сляпо – глухите организираха събитие под наслов „ Да влезеш в нашите обувки “. То се състоя пред Паметника на свободата и в него се включиха голям брой членове на двете организации, както и представители на Община Русе, на Младежкия парламент и на Лайънс клуб Русе Сексагинта приста, оповестиха от Община Русе.

Организаторите на събитието срещнаха присъстващите с историята на празника, който всяка година се празнува на 15 октомври. Последва проява, в която се включиха зрящи, на чиито очи бяха сложени маски. Посредством бял бастун те трябваше да преминат по избран маршрут, с цел да могат по-добре да усетят какво е да невиждащ. Доброволците също по този начин „ влязоха в обувките “ на незрящите, изигравайки няколко партии брайлов /тактилен/ шах.

Председателите на двете организации в помощ на хората с повредено зрение - Росица Маринова и Владимир Маринов, се обърнаха с признателност към всички, почели събитието им, и си пожелаха повече работодатели да наемат хора в тяхното състояние.

„ Вашите членове от дълго време са потвърдили своите качества и несклоняем дух, включвайки се в редица събития и постигайки триумфи на разнообразни поприща “, обърна се към присъстващите Катя Петрова – шеф дирекция „ Хуманитарни действия “ в Община Русе. Тя също по този начин ги поздрави за смелостта и борбените сърца.

Международният ден на белия бастун се отбелязва от 1969 година по решение на Международната федерация на слепите за привличане на вниманието на интернационалната общественост към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1921 година Джеймс Бигс – фотограф от Бристол, Англия, ослепява след акцидент. В региона, в който живеел, имало натоварено пътно придвижване. Ето за какво той боядисал в бяло бастуна, който употребявал за подкрепяне на напредването си в региона. По този метод помощното средство станало по-забележимо.

През 1980 година денят е маркиран за първи път и у нас с прояви, проведени от Съюза на слепите в България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР